Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

O πασίγνωστος (πλέον)  Σουλεϊμάν και τα κρουασάν Βιέννης.

Εγκύκλιος προς απανταχού  Σουλεϊμανόπληκτους ή
επί το ελληνικότερον φάν του Σουλεϊμάν .

Ώρα ενάτη βραδυνή και ανά την επικράτεια, όλοι (πλην εμού) ζούν και αναπνέουν με τις ραδιουργίες του χαρεμιού των πολλών συζύγων  του Σουλεϊμαν, που οι πιό πολλές αποκαλούνται, <<Σουλτάνμ>> και ενίοτε δύο-τρείς από αυτές και Βαλιντέ, τίτλος που δινόταν στη πρώτη γυναίκα του εκάστοτε σουλτάνου, τη μητέρα του και σε όποια γεννούσε τον διάδοχο του. 
Λοιπόν και εγώ θα σας γράψω σήμερα όχι για τις νίκες του, που πιθανόν να ήταν πολλές, πάντως λιγότερες όπως είναι φυσικό από το <<άρωμα κατακτήσεων>> που διαχέουν οι γείτονες Τούρκοι στο σίριαλ τους για τον σουλτάνο και δικό τους <<Μεγαλοπρεπή>> αλλά για τη μεγάλη αποτυχία του, στη κατάκτηση της Βιέννης.
Ως αναφέρουν έγκυρες μετά τόσους αιώνες ιστορικές πηγές,η νυχτερινή επίθεση απέτυχε γιατί οι φουρνάρηδες που ξυπνούν από νωρίς τα χαράματα, παρατήρησαν καθώς πήγαιναν στις δουλειές τους, τις προετοιμασίες της επίθεσης ειδοποίησαν τους υπερασπιστές της Βιέννης και αποκρούσθηκε η επίθεση.
Ερώτημα:Μήπως η κ. Ρεπούση μπορεί να μας πεί αν και στα τείχη της Βιέννης <<συνωστιζόταν>>  οι επίδοξοι κατακτητές της, ή αυτό το πιστεύει μόνο για τους Έλληνες στη προκυμαία της Σμύρνης και τους αμέτρητους πνιγμένους, ποδοπατημένους και σφαγμένους νεκρούς της.
Πίσω στην ιστορία μας, όμως. Η επίθεση απέτυχε η Βιέννη γλύτωσε και δεν καταχτήθηκε, ο Σουλτάνος και τα στρατεύματα του αποκρούστηκαν και τελικά αποχώρησαν, αλλά κάτι έμεινε σε ανάμνηση εκείνη της μάχης.
Τι ήταν αυτό;
Μα τα κρουασάν Βιέννης που δημιουργήθηκαν, από τους φουρνάρηδες της, και επιζούν ως τις μέρες μας γεμιστά ή όχι, αλλά πάντα στο σχήμα της ημισελήνου, που θυμίζει εκείνη την ιστορική απόκρουση των Βιεννέζων.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου